Post Single Page

Oogschaduw voor jouw oogkleur

FreeTheFreckles

In Makeup Posted

Het is een steeds terugkerende vraag: “Welke kleur oogschaduw moet ik nou gebruiken?” Dus ben jij diegene die het gewoonweg niet weet of toe is aan iets anders? Lees dan snel verder en kom erachter met welke kleuren jij lekker kan experimenteren.

 

Oogkleur en oogschaduw

 

Kleurencirkel

Uiteraard zit er een hele theorie achter welke kleur oogschaduw het beste past bij jouw kleur ogen. En het leuke hiervan… deze theorie is helemaal niet zo moeilijk om te leren en te snappen. Het heeft alles te maken met een kleurencirkel. Ken je deze nog van vroeger?

Om te weten welke kleur het beste bij jouw ogen past, wil je weten wat contrasterende kleuren zijn. Contrast betekent ‘tegenstelling’ of ‘tegenhanger’. Contrasterende kleuren zijn dan dus ook kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Hieronder zie je drie kleurencirkels. De eerste is de originele kleurencirkel, bij de tweede zie je dat oranje en blauw contrasterende kleuren zijn en in de derde kleurencirkel zie je een voorbeeld van splitconstrasterende kleuren. Dit zijn kleuren die ook tot de mogelijkheden behoren.

 

Kleurencirkels contrast

Contrasterende kleuren

Contrasterende kleuren doen twee dingen: 1. over elkaar heen, heffen de kleuren elkaar op, 2. naast elkaar versterken ze elkaar. Een heel leuk voorbeeld hiervan: bij de slager leggen ze (plastic) groene blaadjes naast het vlees om het vlees roder te laten lijken en voor jou dus aantrekkelijker. Zo werkt dat dus ook met oogschaduw en oogkleur.

Zoals te zien in de tweede kleurencirkel hierboven is oranje de contrasterende kleur voor blauw. Heb je groene ogen, dan is rood of roze de contrasterende kleur volgende de cirkel. Deze kleuren versterken dus je oogkleur en zijn dus prachtige kleuren om te gebruiken als oogschaduw.

Blauwe ogen

kleurenleer_Contrasterende kleuren kopie

Het is natuurlijk heel simpel om te zeggen: “Ok√©, oranje is de contrasterende kleur van blauw, dus ik moet oranje gebruiken”. Maar eigenlijk, als je goed kijkt, zijn de kleuren geel tot en met rood contrasterende kleuren van blauw.

 

We hebben het nu over best felle kleuren natuurlijk, die je wellicht niet zo snel uit wil proberen. Maar oranje kan je ook vertalen naar een warme bruin bijvoorbeeld. Of een roest(bruine) kleur.

Hier links laat ik je een aantal opties zien van kleuren die het allemaal prachtig doen bij blauwe ogen. Wel zal de ene kleur je ogen net iets meer laten knallen dan de ander… Probeer het gewoon eens uit!

 

Grijze ogen

kleurenleer_Grijze ogen - splitcontrast

Grijze en bruine ogen zijn natuurlijk wat lastiger te ontleden, omdat deze kleuren niet echt in de kleurencirkel staan. Eigenlijk zijn dit oogkleuren waar alle kleuren bij kunnen: lekker makkelijk! Toch zijn ook daar een aantal kleuren die de oogkleur net iets mooier uit laat komen dan een andere kleur.

Denk bij grijze ogen bijvoorbeeld eens aan groene kleuren of roze / paarse kleuren. Dit zijn koele kleuren die het prachtig doen bij de koele ‘kleur’ grijs.

En, als je het eng vind, ga dan voor een (koele) bruine kleur. Bruin kan namelijk altijd, bij elke kleur ogen.

 

Bruine ogen

kleurenleer_Bruine ogen - splitcontrast

Zoals ik net al zei: bruin kan altijd! Geldt dat dan ook voor bruine ogen? Jazeker! Bruin. Kan. Altijd.

Ook blauwe oogschaduw doet het goed bij bruine ogen. En denk bijvoorbeeld ook aan metallic kleuren!

Omdat bruin een neutrale kleur is kan je elke kleur gebruiken in je oogschaduwpallette. Ik geef je dan ook als advies mee lekker te experimenteren en te kijken wat je zelf mooier vind. Ikzelf heb ook bruine ogen en persoonlijk vind ik groen het mooiste bij mij staan en sinds kort heb ik ook een liefde gekregen voor roze / paarse kleuren. Let bij het laatste wel op dat het niet te rood wordt, want dan krijg je snel een gevoel dat je er ziek of vermoeid uit ziet.

 

Groene ogen

kleurenleer_Groene ogen - splitcontrast

En last but not least, groene ogen. Ik vind dat je groene ogen echt het allermooist uit kunt laten komen. Oranje en Roze zijn helemaal jouw kleuren! En ja, dit zijn felle kleuren en heftige kleuren, maar het groen in je ogen… gaat echt knallen!

Denk dus aan warme bruine kleuren, hoe meer naar het oranje hoe knallende je groene ogen worden. Roest is hier een prachtig voorbeeld van.

En probeer eens (warme) roze tinten, of koraalkleurige tinten. Heerlijk zomersgevoel krijg je ervan, en dat maakt mij sowieso al blij!